Drie redenen waarom de sauna gezond is

In Nederland houden we van de sauna. Veel mensen kiezen ervoor om eens in de zoveel tijd een dagje lekker te relaxen en een paar rondjes te maken. Dit doen we met familie of vrienden en we nemen hier goed de tijd voor. Van het voetenbad, naar de droge of stoomsauna, naar de afkoeling en even met een boekje liggen totdat je weer op temperatuur bent. Er zijn een aantal sauna aanbiedingen waar je gebruik van kan maken, waardoor de sauna goed te betalen is. Er zijn ook veel gezondheidsvoordelen verbonden aan een dagje sauna, hier behandelen we er 3.

Afvalstoffen worden uitgescheiden

Terwijl je in de warme ruimte zit, gebeuren er een aantal dingen in je lichaam. Je poriën gaan open staan en je bloed gaat harder stromen. Hierdoor stimuleer je organen zoals de lever en de nieren die er normaal voor zorgen dat ons bloed wordt gereinigd. Omdat de poriën open staan kan het lichaam deze afvalstoffen makkelijker kwijt via de huid.

Vermindering van stress

Het is geen geheim dat de sauna erg ontspant. De warmte zorgt ervoor dat je je problemen los kan laten en je werk even kan vergeten. Maar de hele sauna ronde is hierop samengesteld. Door jezelf eerst te verhitten en vervolgens af te laten koelen in een daarvoor speciale ruimte, zonder afleiding en prikkels, wordt er meer endorfine in je hersenen aangemaakt waardoor je tot rust komt die nog een lange tijd blijft hangen.

Er wordt meer vet verbrand

Omdat je aderen uitzetten zal je bloeddruk niet omhoog gaan in de sauna. Het bloed kan rustig door de aderen blijven stromen. Wat dit wel veroorzaakt is een toename in de hartslag, met als gevolg dat er meer vet wordt verbrand. Bovendien wordt het vet vloeibaarder omdat het zich inde warmte bevindt en is het makkelijker om te zetten in energie om het hart te laten pompen.